Eksamen er din mulighet til å vise hva du er god for. Litt nerver er godt for prestasjonen, men blir det for mye, kan det gå ut over resultatet. Her er noen enkle og nyttige råd for å bedre eksamensresultatene dine.

Drikk nok vann

Gjerne 2-3 liter per dag. Mennesket er 60 % vann, blodet er 90 % vann. Vann skyller giftstoffer ut av kroppen og forhindrer skade på nyrene. Vann smører leddene og bedrer opptaket av næringsstoffer. I perioder med mer stress, er det enda viktigere å passe på væskebalansen i kroppen.

Mosjoner minst 30 minutter per dag

Husk: å ta trappa heller enn heisen er gratis intervall-trening. Mosjon bedrer hukommelsen.

Tillat deg selv å være moderat stresset på eksamen

– det skjerper årvåkenheten og bringer frem ressursene dine. Mye forskning viser at moderat stressbelastning øker prestasjonsevnen – men pass på.

Lær deg en ledighets-basert meditasjonsteknikk

Meditasjon har vist seg å ha meget gode resultater, både på kort og lang sikt. Ledighets-basert meditasjon øker evnen til avspenning når det trengs, på kjøpet får du økt evne til konsentrasjon når det er ønskelig. Du kan også meditere noen minutter i løpet av eksamen for å klarne hodet.

Få nok søvn

Om du har vært våken i 21 timer i strekk, svekker det hjernens kognitive evner tilsvarende et par halvlitere. Disse rådene kan hjelpe på søvnen.

Spis en lett og næringsrik frokost som brytes sakte ned

Stikkord: Musli, havregryn, nøtter, avokado, linser, frukt, smoothie. Studenter som hopper over frokosten, mister 20-40 % av sine kognitive evner.

Koffein kan kvikke opp, men skaper også en stressreaksjon

Da får du mer stress i kroppen på toppen av det naturlige (og ofte høye) stressnivået i en eksamenssituasjon.

Gjør noe hyggelig kvelden før eksamen

Tenk på noe helt annet. Le gjerne, sier forskningen.